100% Peanut Butter Smooth 1000 грама, 40 Дози
15 00лв.
Не сте регистриран?
Регистрация! Лесно е, отнема 1 минута и дава достъп до промоции и много други
Семената на чиата произхождат от пустинно растение наречено Salvia hispanica, което вирее в южно Мексико и Боливия. То е било основна съставна част от храната на Ацтеките и Маите. Те използвали чиата за подпомагане на кръвоотока, ставни болки и кожни заболявания.
Чиата е богата на Омега-3 мастни киселини, дори надхвърля това количество от семената на лена. Съдържа още фибри (от 25гр. – 6,9гр са фибри), калции, фосфор, магнезий, манган, зелязо, цинк и др. Друго предимство на чиата е ,че поставена във вода за 30 минути – добива форма на гел. Проучвания преполагат ,че същата реакция се осъществява и в стомаха като забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар.
Чиата има вкус на ядки. Може да бъде смесена във вода с лимон или лимонов сок и захар ,за да се получи напитка ‘чиа фреска’ – както е позната в Мексико и централна Америка. Може да бъде приготвена и с овесени ядки, салати, хляб или дори да бъде приемана сурова.
Чиата също е подходяща за бебета и малки деца. В Европа чиата е все още непозната, но заради богатите и съставки и многостранното и приложение тя намира все по-широко приложение в домакинствата, ресторанти и при вегетарианците.
Семената от чиа са една от най-богатите суперхрани в света. Те са отличен източник на фибри, пълни с антиоксиданти, опаковани в протеини и заредени с витамини А, B и Е, минерали като калций, калий, желязо. Семената от чиа са и най-богатия растителен източник на омега-3 мастни киселини, като по този показател надминават дори сьомгата.