Аргинин

Аргинин - същност и действие
Аргининът е една от 20-те най-често срещани аминокиселини в природата. 
Аргининът представлява есенциална аминокиселина, която може да се произвежда сама от нашият организъм. Като хранителна добавка аргинина се използва най-вече от спортисти поради редицата положителни ефекти, които стимулира. 

Ефекти от биологична гледна точка са увеличаване синтеза на хормона на растежа, намаляване на риска от сърдечни заболявания, понижаване на кръвното налягане.

А плюсовете, които се забелязват при спортуващи хора са подобряване на спортните резултати, стимулиране растежа на мускулна маса, по-добро напомпване именно заради това, че благодарение на аргинина се повишават нивата на азотен оксид в организма (стимулира притока на кръв в мускулите, като кара кръвоносните съдове да се „отворят“).

Аргининът може да се приема и в случаи на хронични заболявания като хипертония,  диабет или пък грип и настинка. Подобни състояния в човешкия организъм се характеризират с увеличени стойности на ензима, който разгражда аргинина. Този ензим е известен като аргиназа. Разпада на аргинин може да се предотврати именно, ако си го набавим отделно чрез хранителна добавка. Понеже аргинина, който тялото ни е възпроизвел или сме си набавили от храната, няма да бъде достатъчен в подобни моменти. Доказано е, че аргинина помага за скоростно зарастване на рани и увеличаване на притока на кръв към студени ръце и крака, особено при хора с диабет. 

Аргинин Алфа-Кетоглутарат или по-известен под абревиатурата AAKG
Зад съкращението AAKG се крие наименованието Аргинин Алфа-Кетоглутарат, което представлява съединение от сол на аминокиселината аргинин в комбинация със свързана алфа-кетоглутаратна киселина.

Често използван от спортисти, AAKG носи ефекти като повишаване синтеза на протеини, което помага на тялото да изгради нови мускули и да увеличи своя размер, сила и издържливост. Логично е щом е съединение с аргинин да увеличава производството на азотен оксид в кръвоносните съдове и увеличаване на диаметъра им. Увеличаването на кръвоносните съдове води до повече кръв в мускулите и тъканите, от което следва по-бързо доставяне на хранителни вещества, като протеини и въглехидрати в мускулната клетка. 

AAKG влияе директно върху подобряването на спортните резултати и стимулирането на растежа на нова мускулна тъкан. Именно затова е толкова търсен и използван от редица спортуващи.

 

AAKG се използва и при сърдечно съдови операции, за да осигури достатъчен приток на кръв по време на самата операция. AАKG може да се използва и от обикновени хора, които имат по-натоварено ежедневие. Приемането му преди лягане носи ползи като по-добър и качествен сън както и намаляне на стреса.

Аргинин Аспартат
Аргинин аспартата е търговско достъпна хранителна добавка, която представлява комбинация от две аминокиселини –аргинин и аспартат (аспарагинова киселина). Доста изследвания в последно време доказват, че приема на аспартат води до забързване на метаболизма до някаква степен. Освен това аргинин аспартата се използва и от хора които имат симптоми на еректилна дисфункция позната като „импотентност. Притежава голяма ефективност при лечение на изгаряния и други външни рани, диабет, ангина, хиперлимидемия и други.

Каква е правилната дозировка и прием на Аргинин?
Препоръчителната предтренировъчна доза на Аргинин е от 3 до 6 грама.
За да се поддържат повишени нива през целият ден, аргинина може да бъде приет до три пъти на ден с комбинирана обща доза от 15 до 18 грама.
Не е препоръчително да се приема повече от 10 грама аргинин за доза.
Това би довело до симптоми като стомашен дискомфорт, диария и газове.
По-надолу към края на статията ще дадем конкретни примери за правилна употреба на определени хранителни добавки съдържащи аргинин.

Прием на аргинин при еректилна дисфункция (при проблем с „излитането на самолета“)

Аргининът и неговото действие по отношение на способността му да помага на мъже имащи проблеми с най-милата им част от тялото, са подлагани на редица научни изследвания. 

Една от най-честите причини за този неприятен момент за голяма част от днешните мъже е, че циркулацията на кръв към половите органи е ограничена или стресът от ежедневието им идва в повече. 

Myoclinic и множество експерти по целия свят препоръчват включване на аргинин заедно с йохимбин хидрохлорид, като превенция и елиминиране на проблемите с ерекцията.


Усвояване на аргинина
След приемането на аргинин под формата на хранителна добавка или храна съдържаща по-голямо количество аргинин, част от аргинина се усвоява от червата и по-точно тънките черва, след което се пренася в ентероцитите. Именно там една част от аргинина се метаболизира. Друга част от усвоения (приет) аргинин се метаболизира в черния дроб.

Накратко за метаболизирането – процес при които главните действащи са биохимичните реакции, които протичат в организма и клетките.
И последната трета част от усвоеният аргинин попада в кръга на кръвообръщението.
И от там се разпределя по различни тъкани в тялото.

Изследвания доказват, че пиковият момент след прием на аргинин е 2 часа след последното хранене. Или ако го приемате под формата на хранителна добавка 2 часа след приемането му.
Катионните аминокиселини представляват превозвачите на аргинин през червата. 

Kрие ли странични ефекти употребата на Аргинин?
Безопасността е от първостепенно значение при приемането на всяка хранителна добавка. Специално за Аргинина се смята, че е напълно безопасен като се приема по предназначение ( не повече от 18 грама дневно, разделен на 3 приема и не повече от 10 грама наведнъж).

Оплаквания при прием на аргинин относно странични ефекти почти не съществуват. Аргининът може да предизвика някои редки нежелани странични ефекти при хора с по-чувствителен стомах.

Страничните ефекти могат да бъдат болки в корема, подуване на корема, диария. Препоръчително е да не се приема от хора страдащи от астма, понеже има вероятност да влоши самото заболяване.

Ако ви предстои операция също е наложително да спрете употребата на аргинин минимум 2 седмици преди самата интервенция.

Аргинин под различни форми - таблетки, прах, и течен
Съществуват 3 форми на аргинин като хранителна добавка:
Аргинин на прах, течен аргинин и на таблетки/капсули.

Нека започнем с течния аргинин – лесен и удобен вариант. 
Отваряте шишенцето и приемате толкова, колкото е описано отзад на опаковката. Препоръчителната (единична) доза течен аргинин е 25мл разтворен в 250мл вода, 30 минути преди тренировка.

Scitec Nutrition и BioTech USA предлагат перфектният вариант за течен аргинин - в опаковки от 1000 и 500мл притежаващи страхотни вкусови качества, подкрепени с ударна доза бързоусвоим аргинин превръщат употребата на тази хранителна добавка в още по-приятна и удобна задача:
Arginine Liquid Scitec Nutrition 1000мл
Arginine AAKG Shock Extreme BioTech USA 500мл

Аргинин на прах - възможно най-изгодният вариант
Ако сте от хората, които търсят да закупят възможно най-голямо количество на колкото се може по-достъпна цена, то вашият правилен избор е да насочите вниманието си към аргининът в прахообразен вид. Голяма част от хранителните добавки, като креатин, глутамин и BCAA са най-изгодни точно в този си вид. Причината затова да са в пъти по-изгодни, като цена и количество, е факта, че на самите производители не им се налага да капсуловат или таблетират суровината, а просто производствените машини изсипват пудрата в кутиите и разходите по този начин намаляват значително.
За аргининът на прах казахме, че препоръчителната (единична) доза е 6 грама наведнъж и до 18 грама за деня, разпределен на три приема. 


Arginine Powder NOW Foods 454 грама- определено това е един от най-добрите варианти за аргинин на прах, но цената му е малко висока в България, което го прави не до толкова изгоден като цена/количество. За обявената цена получавате 108 дози.

От Pure Nutrition също ни предлагат възможност за Аргинин Алфа-Кетоглутарат под формата на прах, като при тях опаковките са две:
кутия от 
250 грама и 500 грама.
Pure Nutrition е сравнително нова фирма производител, но отзивите от потребителите са повече от добри, така че ако търсите средно качество на достъпна цена, то определено можете да се доверите на техните предложения.

Последния вариант е чрез прием на аргинин под формата на таблетки или капсули.
Тук вече изборът е строго индивидуален и личен. 
Ако имате проблем с преглъщането на таблетки, хапчета и т.н. винаги може да изберете един от другите два варианта (на прах или течен). При таблетките е важно да проверите в описанието на самият продукт колко аргинин се съдържа в една от таблетките и да спазвате препоръчителната (единична) доза. По-горе в темата описахме какви нежелателни странични ефекти могат да се получат, ако не се спазва дозата. 
Предложенията за аргинин във вид на таблетки или капсули преобладават. Причината е, че търсенето на тези две форми на аргинин преобладава и булшинството от потребители предпочитат по-леснят и удобен вариант, който предлагат капсулите и таблетките. Не е нужно да мъкнете с вас цялата кутия на продукта, а просто вземате с вас нужното количество капсули или таблетки и сте сигурни, че ще имате на разположение преди тренировка аргинин.

Ето и няколко висококачествени предложения за аргинин на капсули или таблетки:
От SAN Nutrition разполагат с чист аргинин на таблетки и AAKG на таблетки, като това, какво ще изберете да закупите е изцяло ваша преценка. Опитът и изследванията показват, че AAKG се усеща по-добре от потребителите, когато става въпрос за напомпване, енергия и мускулен растеж. Можем да кажем, че производителя се характеризира с едни от най-висококачествени хранителни добавки на пазара, а по отношение на цената, според нас е повече от добра имайки предвид, че получавате хранителна добавка с възможно най-висока чистота и качество на приложената суровина.

AAKG SAN 120 таблетки

След редица изследвания учени доказват, че няма голяма разлика в усвояването на аргинин под формата на течен или прахобразен вариант. 
Единствено има разлика с усвояването при таблетките. Като разликата не е повече от 30 минути. 

Аргинин в комбинация с лизин и други хранителни добавки
Няма изследвания, които да доказват, че аргинина не взаимодейства с други хранителни добавки или, че по някакъв начин комбинацията на аргинин с други добавки е неефективна, или опасна за здравето. Аргинина може да се използва в комбинация с всякакви други хранителни добавки – BCAA, креатин, глутамин, омега-3 и други. 

Има само едно условие, при което трябва да внимавате и това е, ако приемате азотен бустер.  Както повечето от вас знаят азотния бустер съдържа доста добавки в себе си. В повечето нови азотни бустери има добавен  аргинин. Обърнете внимание какво количество аргинин съдържа азотния ви бустер ( ако приемате такъв ) за да не надвишите дневната препоръчителна доза аргинин. 

До момента няма оплаквания от прием на аргинин в комбинация с друга хранителна добавка. Комбинацията на толкова важна аминокиселина като аргинина с други добавки би била само в плюс.

В последните години се проведоха доста изследвания относно комбинацията от аргинин и лизин. Според учените 3 грама аргинин в комбинация с 3 грама лизин е в състояние да повиши  секрецията на инсулин и соматостатин, който насърчава секрецията на растежния хормон. Пиковия момент след подобна комбинация е 90 минути след поглъщането на двете аминокиселини (аргинин и лизин). 

Употреба на аргинин според нуждите и целта:
- ако искате да качите килограми и да увеличите мускулната си маса комбинирайте аргинин с креатин монохидрат и суроватъчен протеин;
- ако целта ви в момента е да отслабвате и да изгаряте излишните мазнини включването на аргинин в ежедневието ви ще подпомогне запазването на мускулната маса, ще ви държи по-енергични и ще се чувствате по дееспособни, а също така ще допринесе и за по-доброто напомпване по време на самите тренировки;
- ако търсите ефект да подобрите еректилната си способност, то определено комбинацията от аргинин, йохимбин и трибулус терестрис биха дали перфектни резултати;

Хранителни продукти съдържащи Аргинин
Хранителните продукти в които се намира по-голямо количество аргинин са растителни или животински като мляко, сирене, свинско, пилешко, пуешко, телешко месо, житни растения, ядки, бобови растения и други. 
Най-голям процент аргинин има в пуешкото. Но както казахме животинските източници не са  единствения начин да получим някакво количество аргинин. Тиквените семки съдържат почти толкова количество аргинин колкото и пуешкото месо. 
И все пак най-добрият вариант е да си вземете аргинин под формата на хранителна добавка, за да сте сигурни, че си набавяте достатъчно.

Аргинин – цена 
Аргининът е една от хранителните добавки, която напълно оправдава цената си. 
Поради простичкият факт, че е хранителна добавка, която наистина работи и резултатите от употребата й са повече от задоволителни. Цената на аргинина в България  въобще не е висока. Все пак зависи и каква разфасовка аргинин си взимате. Дали е на прах, таблетки, течен и колко дози съдържа опаковката, която сте закупи. 

 

 

от екипа на Health24.bg

NEW
NEW
NEW
NEW
-11%
SALE
-12%
SALE
-12%
SALE
PROMO
-8%
SALE
NEW
NEW
NEW