Левцин

Левцинът принадлежи към групата ВСАА на верижно-разклонените аминокиселини, които не преминават през чернодробния метаболизъм, а се съхраняват в тъканта на скелетната мускулатура, откъдето произтича и основната му биологична роля да стимулира протеиновия синтез в мускулите и да съдейства за укрепването на костите. Освен това, левцинът стимулира синтеза на друга жизнено важна аминокиселина – глутамин и е съществен компонент на хемоглобина като в същото време помага за регулирането на нивата на кръвната захар, производството на растежен хормон и зарастването на рани.

Въпреки че дефицитът на левцин в организма е относително рядко явление поради широкото му разпространение в белтъчините както от животински, така и от растителен произход, той може да се породи от недостатъчен прием на витамин B6 или от интензивни физически натоварвания, при което се проявява под формата на хипогликемични симптоми – световъртеж, умора, главоболие, раздразнителност и др.

Освен широкото си приложение в силовите спортове, допълнителният прием на левцин може също да бъде от полза за лица с фенилкетонурия – състояние, при което тялото не може да синтезира аминокиселината фенилаланин, а в съчетание с другите две верижно-разклонени аминокиселини, изолевцин и валин, помага при лечението на някои случаи на чернодробна енцефалопатия, форма на увреждане на черния дроб в резултат от злоупотреба с алкохол.

В по-големи концентрации левцинът се среща в месото и млечните продукти и в по-малки количества в житните кълнове, кафявия ориз, соята, бадемите, кашуто, граха, лещата и царевицата.

 

 

-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
-20%
SALE
-15%
SALE
PROMO
-15%

HMB 180 tabs

38лв. 3230лв.

SALE
-15%

HMB 250g

30лв. 2550лв.

SALE
-15%

L-Leucine 250g

22лв. 1870лв.

SALE
-25%

L-Leucine - 250 g

89лв. 6700лв.

SALE
PROMO
-15%

HMB - 120 капсули

42лв. 3570лв.

SALE
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-0%
SALE
NEW