Антиоксидантите, верните стражи на имунната система.
Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:
Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).
- Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата.
Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини - витамин Е (основно α-токоферол и донякъде γ-токоферол) и каротеноидите (главно β-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
- Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.
Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:
- Петолистна Гиностема (Jiaogulan)
- Ресвератрол (Resveratrol)
- Ликопен (Lycopenе)
- Пикногенол
- Акай бери (Acai Berry)
- Къпини
- Лактоферин
- Какао
- Малини
- Алфа липоева киселина
- Мелатонин
- Коензим Q10
- Синьо-зелени водорасли
- Сушени плодове
- Котешки нокът (Cat’s claw)
- Грозде
- Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)
- Нар
- Спирулина
- Червено вино