Антиоксиданти

Антиоксидантите, верните стражи на имунната система.

Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:

Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).

  • Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата.

    Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини - витамин Е (основно α-токоферол и донякъде γ-токоферол) и каротеноидите (главно β-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
  • Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.

Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:

  • Петолистна Гиностема (Jiaogulan)
  • Ресвератрол (Resveratrol)
  • Ликопен (Lycopenе)
  • Пикногенол
  • Акай бери (Acai Berry)
  • Къпини
  • Лактоферин
  • Какао
  • Малини
  • Алфа липоева киселина
  • Мелатонин
  • Коензим Q10
  • Синьо-зелени водорасли
  • Сушени плодове
  • Котешки нокът (Cat’s claw)
  • Грозде
  • Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)
  • Нар
  • Спирулина
  • Червено вино

 

NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW