Аминокиселини

Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани. Те участват също и в растежа и развитието на мускулатурата. Когато организмът усвои нужните му аминокиселини, той може да произвежда над 50 000 различни белтъчни вещества и още над 15 000 ензими.Но аминокиселините не само взимат участието в синтеза на ензими в тялото. Те оказват влияние и върху настроението, концентрацията, агресивността, съня, сексуалния нагон и повечето настроения.

Обикновен прием на аминокиселини и поемане чрез добавка към храната
Съществуват добавки с високо съдържание на свободни аминокиселини. Ефектът от приема на свободни аминокиселини е по-голям в сравнение с приемането на протеинови концентрати. Това се дължи на по-доброто им възприемане от човешкия организъм.

След като белтъчините се поемат от организма, в храносмилателната система се разграждат до ди- и три-пептиди (съединения, съдържащи две до три аминокиселини). Тези пептиди се "всмукват" от специализирани клетки в тънкото черво, разграждат се до свободни аминокиселини и освободените вече аминокиселини се прехвърлят в кръвния поток.

След навлизането им в кръвния поток отделните аминокиселини се транспортират до всички нуждаещи се от тях клетки, преминават в тях и се използват за синтеза на необходимите и специфични за съответните клетка/тъкан/орган белтъчини и ензими. Така белтъчният синтез (в това число и увеличаването на мускулната маса) по време се случва едва след разпадането на белтъчините от храната на аминокиселини.

Ето тук идва и разликата между обикновения прием и поемането чрез добавка към храната. При приемането на аминокиселини във вид на хранителна добавка, строежът на мускулите започва доста по-бързо, тъй като "строителният материал" не се нуждае от смилане, а е в готов за употреба от клетките вид. Затова аминокиселините добавки имат по-силен ефект и от протеините на прах в краткосрочен план, като попадат в кръвта през "златният час" за възстановяване след тренировка.

Аминокиселини Препоръки

Дори и да не приемате аминокиселини под формата на препарат, това индиректно става чрез приетата храна (особено ако е богата на белтъчини). Най-често белтъчният прием се равнява на 1-2 г на телесно тегло в зависимост от целта на "приемащия" ги. Има хора, които взимат и над 2 г (3-4) на телесно тегло, но това не е препоръчително.

Тъй като получавате аминокиселините от хранителните продукти, не са ви необходими големи дози при употребата им като препарати. Но ако все пак сте решили да взимате, то 1-2 грама дневно са достатъчни. Тази доза е достатъчна за снабдяване на тялото с аминокиселините, необходими за храносмилането и белтъчния синтез.

От екипа на Health24.bg

NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW
NEW