Тирозин

Тирозинът е заменима аминокиселина, която тялото синтезира на базата на фенилаланин. Той поддържа функцията на надбъбречната, щитовидната и хипофизната жлеза и образуването на червените и белите кръвни телца. Тирозинът има важно значение за стимулирането и регулирането на мозъчната дейност и има способността да подобрява настроението като стимулира отделянето на хормоните епинерфин и допамин.

Когато тялото е подложено на стрес или умора и с напредването на възрастта, концентрацията на тирозин в организма значително намалява. Дефицитът на тази аминокиселина може да причини ниско кръвно налягане и ниска телесна температура, а по-продължителният недостиг може да предизвика хипотиреоидизъм – уголемяване на щитовидната жлеза, по-известно като гуша.

Тирозинът е популярен като хранителна добавка за намаляване на последствията от стреса. Допълнителният му прием подобрява психичната бодрост и настроението и с успех се прилага при лечение на депресии, тревожност и умствена умора. Освен това, аминокиселината често съпътства диетите за редукция на теглото като средство за потискане на апетита. Някои изследвания сочат, че тирозинът има благотворно влияние и върху половата функция.

Тирозин се съдържа във всички белтъчини от растителен или животински произход като особено богати са киселото мляко, пуешкото месо, морските дарове, тофу, риба тон и бобовите растения, като фасул и соя.

 

 

 

NEW
-20%
SALE
NEW
-25%
SALE
NEW
NEW
NEW
-20%
SALE
NEW