Кверцетин

Кверцетин представлява флавонол – мощен антиоксидант, един от шестте подкласа флавоноидни съединения, които се срещат в различни растителни храни и билки. Най-известен е със защитните си ефекти срещу свободните радикали, чиито нива се увеличават в резултат от различни фактори: тютюнопушене и излагане на цигарен дим, живот в замърсена среда, лоша диета и др. Антиоксидантната сила на кверцетина е по-висока дори от тази на витамините С и Е, и на бета-каротин.

  • Друга важна полза на кверцетина е, че действа като естествен антихистамин – когато се приема редовно чрез диетата или хранителни добавки, той контролира отделянето на хистамин от клетките. Благодарение на тези си антиалергични свойства кверцетинът се препоръчва от много натуропати като помощно средство в лечението на бронхит и астма.
  • Много изследвания показват, че кверцетин има значими профилактични ползи и по отношение на неврологичните заболявания, като например болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Това се дължи на способността на кверцетина да намалява оксидативния стрес и да защитава нервната система от токсичния ефект на някои метали.
  • Терапията с кверцетин може да се прилага и с цел защита от бактериите, засягащи здравето на стомаха и червата, кожата, дихателната система, кожата и пикочната система. Противовирусните ефекти на този антиоксидант също не са за подценяване – той успешно може да се прилага при респираторен синцитиален вирус (RSV), аденовирусни инфекции и херпесни вируси (разбира се, не самостоятелно, а като допълнение към конвенционалните средства).
  • Благодарение на вазодилататорните си ефекти, кверцетинът предлага значими ползи и за сърдечно-съдовата система. Той подобрява здравето на клетките на кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв през артериите при хора със сърдечни заболявания.

Изследване от 2016 г., проведено със съдействието на Американската сърдечна асоциация показва, че терапията с кверцетин може да подпомогне нормализирането на кръвното налягане при пациенти с хипертония.

Заради широкоспектърните си полезни ефекти, кверцетин е обект на различни видове проучвания – клинични, епидемиологични, проучвания при животни и ин-витро. Ето резултатите от някои клинични изследвания, проведени върху ефектите на този мощен антиоксидант.

Физическа умора и мускулна слабост

Резултатите от клиничен тест, проведен върху 12 млади мъже показва, че добавянето на 1000 mg кверцетин дневно в продължение на 14 дни намалява мускулната слабост, свързана с предизвиканото от натоварващите упражнения тежко мускулно увреждане в сравнение с приемането на плацебо, а също така повишава атлетичното представяне, измерено като изометрична сила спрямо изходната позиция (+ 4,7 процента, Р по-ниско от 0,005).

Хипертония

В мета анализ на клинични проучвания е показано, че добавянето на 500 – 1000 mg кверцетин на ден за четири до десет седмици намалява систоличното кръвно налягане с 3,04 mmHg и диастоличното кръвно налягане с 2,63 mmHg в сравнение с приемането на плацебо.

В други клинични изследвания пациентите с лека хипертония, които приемат 1095 mg дневно кверцетин, понижават систоличното и диастоличното си кръвно налягане съответно със 7 mmHg и 3 mmHg. Изследванията най-общо показват, че кверцетинът спомага за умереното понижаване на кръвното налягане.

Синдром на поликистозни яйчници

При клинично проучване, проведено върху жени с наднормено тегло и синдром на поликистозни яйчници, ежедневното добавяне на 1000 mg кверцетин в рамките на 12 седмици довело до понижение в нивата на тестостерон и лутеинизиращ хормон (LH) с 9% и 3,4%, в сравнение с изходното ниво и с приемането на плацебо. По същия начин инсулиновата резистентност е подобрена със 17,5%.

Простатит

В едно предварително двойно сляпо и плацебо-контролирано проучване, мъже с небактериален простатит получавали по 500 mg кверцетин два пъти дневно или плацебо в продължение на един месец. Резултатите показали, че приемът на  кверцетин е намалил болката и е подобрил качеството на живот на участниците в експеримента.

Ревматоиден артрит

В двойно-сляпо, рандомизирано контролно проучване, 50 жени с ревматоиден артрит получавали по 500 mg кверцетин на ден или плацебо в рамките на осем седмици. Резултатите отчетели, че кверцетинът подобрява сутрешната скованост, сутрешната болка и болката след активност в сравнение с плацебо.

NEW
NEW
-15%
SALE
-20%
SALE
NEW
-20%
SALE
-29%
SALE
NEW
-15%
SALE
-15%
SALE
NEW
NEW
NEW