Мастни Киселини

Мастните киселини в състава на мазнините определят доколко те са полезни за здравето, дали ще служат като доставчик на енергия, дали ще се запазят като телесна мазнина или не, дали ще се използват по-скоро за образуване на хормони или за нормалното развитие на мозъка или ще допринесат за оптимален растеж на тялото.

Единствено линоловата киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленовата киселина (омега-3 мастна киселина) са незаменими, т.е. трябва да се набавят задължително с храната. От тях организмът може сам да синтезира всички останали мастни киселини, нужни за поддържане на здравето.

Наличието на мастни киселини в диетата на спортиста, навлиза в човешката система (метаболизъм) и това може да повиши подготовката за издръжливост, като повишава VO2 max. Повишаването му означава, че ще се подобри способността на спортиста да приема, отделя и съответно оползотворява по-големи количества кислород по време на високоинтензивна тренировка.

Доказано е също така, че мастните киселини намаляват нивата на кръвните плочици (тромбоцитите). Това води до по-положително съотношение на кръвен обем (вискозитет), чрез понижаване на вискозитета (плътността) на кръвта. Разреждането на кръвта спомага за по лесния транспорт по артериите и вените. Ако вискозитетните нива са високи (кръвта е сгъстена), кръвта циркулира в системата много по-трудно и наподобява преминаването на чакъл през тръба. Приемането на мастни киселини подпомага и подобрява аеробната работа.

То може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове, което засилва притока на кръв към работещия мускул. Повишеният приток на кръв увеличава навлизането на кислород (хемоглобин и миоглобин) в системата.

-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
-15%
SALE
-15%
SALE
-15%
SALE
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE
NEW
-15%
SALE