Трибулус Терестрис

Трибулус терестрис е едногодишно растение, което е известно в традиционната българска медицина с името "Бабини зъби", а в други части на света го наричат котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла. Имената на билката идват от любопитния й вънен вид, който включва окосмени стръкове и листа, и малки шипове върху плода. Билката се среща в Южна Европа, части от Западна Азия и в Китай.

Плодовете на трибулус са популярни в китайската медицина, като се използват за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Полезните свойства на трибулус са популярни и в индийската аюрведическа медицина, където се свързват с лечението на импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста.

Коренът и плодът на трибулус терестрис имат най-високо съдържание на активни съставки, като в него се съдържат няколко стероидни сапонина, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и големи количества витамин C.

Видовете трибулус и по какво се различават екстрактите им от активни съставки

Трибулусът е разпространена билка в Европа и Азия, като в отделните географски райони се срещат значителни различия в съотношението на активните растителни вещества.

Протодиосцинът, който е най-активният сапонин в трибулуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус. В тези три вида се съдържат почти двойни количества протодиосцин в сравнение с другите видове.

Освен това в индийския и виетнамския трибулус липсват важни стероидни сапонини като трибестин и прототрибестин, но концентрациите на трибулозин са в пъти повече.

Учените установяват, че географското разположение влияе върху баланса на сапонините, като трибулусът, виреещ в Югоизточна Европа и Западна Азия е изключително богат на протодиосцин, а този в Южна Азия и Далечния Изток е по-богат на трибулозин и гитогенни сапонини.

Съществуват и други видове трибулус, които се различават в съдържанието си на активни съставки.Трибулус пентандрус е богат изключително на биофлавоноиди като кверцетин, каемпферол и трицин, като проявява по-силни антиоксидантни свойства.

Трицинът липсва напълно в трибулус терестрис. Друг популярен вид, използван в някои спортни формули, е трибулус алатус, който съдържа стероидни гликозиди, подобни на тези в трубулус терестрис. Съществува изследване, което демонстрира способността на трибулус алатус да покачва тестостерона при плъхове.

Как работи трибулус терестрис?

Подобно на повечето билки, и трубулус терестрис притежава цял комплекс от биоактивни растителни вещества, които могат да въздействат на определени процеси в тялото.

Трибулусът е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Сапонините в трибулус са базирани на стероидния скелет и затова ги наричат стероидни сапонини.

Основният стероиден сапонин в трибулус терестрис е протодиосцин, който в определени случаи може да съставлява до 45% от масата на сухия екстракт. Други сапонини в трибулуса са псевдопротодиосцин, диосцин, трибулозин, прототрибестин и трибестин, спиростанол и фуростанол.

Въпреки многото противоречиви данни, учените твърдят, че основният механизъм на действие на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените трибулус не покачва тестостерона, а регулира женските полови хормони.

От другите активни вещества в билката фенолите съставляват около 18% от водния екстракт, а концентрациите на витамин C достигат до 900 мг на 100 г. Това предполага определени антиоксидантни свойства на билката.

Доказани и потенциални ползи при хора

  • Употребата на трибулус при някои индивиди демонстрира увеличаване на апетита, но научни доказателства за този ефект не съществуват до момента;
  • Традиционната употреба на трибулус е свързана с повишаване на сексуалното желание при хора, въпреки че специализирани изследвания не съществуват;
  • Единственото изследване за ефекта на трибулус върху кръвното налягане при хора установява, че прием от 3 грама дневно редуцира кръвното налягане в рамките на една седмица, като до четвъртата седмица то продължава да бъде намалено с близо 10%. Отбелязани са също регулиране на сърдечния ритъм и холестерола;
  • Потенциални ползи при лечението на простатна хиперплазия, като редуцира симптомите и обема на простатата. Трибулусът е използван в комбинация с листа от къри.

С какво да комбинираме трибулус терестрис?

Трибулусът е билка, която не се изразява със странични ефекти, както и с нежелани реакции с други подобни билки или вещества, поради което може да се комбинира с голям набор от хранителни добавки.

Ако потребителят цели да стимулира хормоните си и предположим, че трибулусът влияе положително върху тях, тогава билката може да се комбинира с други билки като корен от коприва, сао палмето, епимедиум, аминокиселини като D-аспарагинова киселина или микронутриенти като цинк, магнезий и витамин D

За покачване на мускулна маса са подходящи комбинации с креатин монохидрат, суроватъчен протеин и левцин. Старата школа във фитнеса и културизма препоръчва комбинирането на трибулус с екдистерон, като най-голям потенциал би имал екстракт от левзея, единственият източник на екдистерон, който показва ползи в научните изследвания. Комбинирането на трибулус и левзея демонстрира подобрено повишаване на либидото и качеството на семенната течност.

Поради свойствата си на силен афродизиак трибулусът може да се комбинира с подобни продукти като аргининйохимбин, Дългия Джак и др.

Препоръчителни дози на трибулус

Производителите на хранителни добавки препоръчват прием на трибулус от 500 до 1000 мг, 1 до 3 пъти дневно. Поради това, че полуживотът на сапонините е 8 часа, се препоръчва прием на три равни интервала от време. Трибулусът може да се приема на гладно, преди или след хранене.

Въпреки че не е токсичен в препоръчителните дози, трибулусът може да бъде опасен при прием в крайно високи количества. При едно изследване върху плъхове учените установяват, че доза, която е еквивалентна на 80 мг/кг тегло при човек, е напълно безопасна и не е токсична. От друга страна по-високи дози, както и дози около 118-143 мг/кг тегло могат да бъдат изключително опасни и токсични.

В кои добавки можем да срещнем трибулус терестрис?

Трибулусът е билка, която се открива безпроблемно на щандовете в магазините за хранителни добавки и аптеките. Повечето производители на хранителните добавки, независимо дали акцентират на спортната или здравословната суплементация, включват трибулус като самостоятелен продукт в своите гами. Най-популярните продукти са с дози между 500 и 1000 мг, като се срещат под формата на капсули и таблетки.

Трибулусът е изключително популярна съставка във формулите за повишаване на либидото и сексуалните стимулатори. Все по-често и производителите на спортни добавки добавят трибулус във формули за повишаване на тестостерона, покачване на сила и мускулна маса. Обикновено в тези формули дозите трибулус не преминават 500 мг.

 

От екипа на Health24.bg

 

 

NEW
NEW
NEW
-10%
SALE
-20%
SALE